Liga Sportivilor

Echipajul pentru performanță

Iolanda Balaș-Sőtér – Regina înălțimilor și simbol al excelenței în atletism

De-a lungul istoriei sportului românesc, puține personalități au avut un impact atât de puternic precum Iolanda Balaș-Sőtér. Cunoscută drept „regina înălțimilor”, această campioană olimpică și multiplă recordură mondială în săritura în înălțime a devenit un simbol al perseverenței și excelenței în atletism. Povestea ei, înscrisă în paginile istoriei, continuă să inspire și să motiveze generații întregi de sportivi.

Povestea impresionantă a Iolandei Balaș-Sőtér: de la origini modeste la glorie internațională

Născută în 1936 la Timișoara, Iolanda a început să practice atletismul la vârsta de 12 ani, sub îndrumarea antrenoarei Luize Ernst-Lupșa. Talentul ei a fost recunoscut rapid, iar în 1953 s-a transferat la Clubul Central al Armatei (CCA) București, unde a lucrat cu antrenorul emerit Ion Sőtér, cu care s-a căsătorit ulterior în 1967. Împreună, cei doi au format o echipă imbatabilă, care a condus-o pe Iolanda spre performanțe remarcabile pe plan internațional.

Pe parcursul carierei sale, Iolanda Balaș-Sőtér a cucerit două titluri de campioană olimpică, la Roma (1960) și Tokyo (1964), a stabilit 14 recorduri mondiale și a obținut 19 titluri de campioană națională. Șirul său de 142 de victorii consecutive, care s-a întins pe parcursul a peste zece ani (decembrie 1956 – iunie 1967), rămâne o performanță de neegalat, fiind înscrisă în Cartea Recordurilor.

După retragerea din competiții, în 1967, Iolanda s-a dedicat antrenoratului, educației și promovării sportului în România. A ocupat funcția de președinte al Federației Române de Atletism între 1990 și 2005, a contribuit la înființarea Fundației Atletismului Românesc în 1993 și a fost cooptată în Comisia de femei a Federației Internaționale de Atletism (IAAF).

Distincțiile și onorurile primite de Iolanda Balaș-Sőtér: recunoașterea meritelor sale sportive

Recunoașterea meritelor sale sportive a venit în numeroase forme, atât în timpul carierei, cât și după aceea. Iolanda Balaș-Sőtér a fost decorată cu Ordinul Steaua României, Ordinul Meritul Sportiv și Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer. În 2000, a fost nominalizată printre primele zece atlete ale secolului XX, iar în 2010 a primit Decoraț

ia Regală „Nihil Sine Deo” din partea Majestății Sale Regele Mihai I al României. În 2012, a fost inclusă în Hall of Fame-ul atletismului mondial, inaugurat de Federația Internațională de Atletism, fiind una dintre cele 13 legende ale sportului alese.

Moștenirea lăsată de Iolanda Balaș-Sőtér: inspirând și influențând generații de sportivi români

Palmaresul impresionant al Iolandei Balaș-Sőtér, perseverența și devotamentul său față de sport, precum și recunoașterea internațională a contribuției sale la atletism demonstrează că determinarea, pasiunea și angajamentul pot duce la realizări extraordinare.

Povestea sa inspirațională reprezintă un exemplu strălucit de succes și de muncă asiduă, care poate motiva oamenii să-și urmeze propriile vise și să depășească orice obstacole. De la începuturile umile în orașul său natal până la cele mai înalte culmi ale succesului sportiv internațional, Iolanda Balaș-Sőtér ne oferă o lecție prețioasă despre puterea voinței și a dedicației.

Viața și cariera ei extraordinară stau mărturie pentru faptul că oricine poate deveni un campion dacă își canalizează energia și talentul în direcția potrivită. În calitate de ambasador al sportului și al României pe scena mondială, Iolanda Balaș-Sőtér ne-a lăsat un moștenire de neprețuit, care încă inspiră și influențează tinerele generații de sportivi și iubitori de sport.