Liga Sportivilor

Echipajul pentru performanță

Performanțe remarcabile pentru echipele de spadă ale României la Challenge Wratislavia 2023

Alexandra Adoch a obținut o performanță remarcabilă, câștigând medalia de argint la categoria U15 feminin floretă la Challenge Wratislavia 2023, desfășurat în Wroclaw. Performanța ei excepțională într-un câmp de 154 de sportivi, dintre care trei erau români, este o dovadă a devotamentului și muncii ei. Succesul Alexandrei este cu atât mai impresionant, dat fiind concurența acerbă pe care a avut-o din partea unor floretiști talentați din toată lumea.

De asemenea, trei sportivi români au participat la categoria U15 masculin spadă individual. Toți trei au trecut de faza grupelor și au progresat în faza eliminatorie. Horia Andrei Mladin de la ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov a câștigat meciul din prima rundă împotriva lui Olksa Artsyshevskyy din Ucraina, cu scorul de 15-12, dar a fost învins în runda a doua de către britanicul Oghenegaren Esiovwa-Thompson, care a câștigat cu 15-9. Adrian Emanuel Iurniuc, de asemenea de la ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov, a urmat același traseu. A câștigat meciul din prima rundă împotriva lui Finn Hartwig din Germania (15-14), dar a pierdut în runda a doua împotriva lui Jakub Kliment din Cehia (10-15). Stefan Popa de la CS UNEFS București a trecut de primele două runde (15-9 împotriva lui Leon Kaszkur din Polonia și 15-10 împotriva lui Franciszek Golach din Polonia), dar a fost eliminat în runda a treia de către germanul Deni Levi, care a câștigat cu 15-12. Stefan Popa a terminat pe locul 30 în clasamentul final, Adrian Emanuel Iurniuc pe locul 39, iar Horia Andrei Mladin pe locul 44.

La categoria U13 masculin spadă individual, România a fost reprezentată de Mihai Popa de la ASCS Engarde București. A trecut de faza grupelor și a progresat în faza eliminatorie, unde a învins polonezul Xawery Trawinski cu scorul de 12-4 în a doua rundă. În următoarea rundă, Mihai Popa a pierdut cu 4-12 împotriva altui floretist polonez, Marek Homecki. Mihai a terminat pe locul 20 în clasamentul final.

La categoria U11 masculin spadă individual, doi floretiști români au participat la competiție. Ambii au ajuns în faza eliminatorie, unde Vlad Taropa de la ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov a fost eliminat în a doua rundă. A câștigat meciul din prima rundă împotriva chinezului Kwan Lam Lester Zheng, cu un scor de 8-6, dar a pierdut în fața britanicului Damian Tovar cu scorul de 7-8. Andrei Stoica de la ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov a avut o cale mai lungă. S-a calificat direct în a doua rundă, unde l-a învins pe japonezul Maxim Varkey cu scorul de 8-4. În a treia rundă, l-a învins pe polonezul Bartosz Skiba cu scorul de 8-2. Andrei a fost eliminat în sferturi, pierzând la limită cu scorul de 8-7 în fața ucraineanului Mykhaylo Havadzyn. Andrei Stoica a terminat pe locul 10 în clasamentul final, iar Vlad Taropa pe locul 51.

În categoria U15 masculin spadă individual, șase din cei 11 floretiști români care au concurat au fost eliminați după faza grupelor. Mircea Mărgăritescu (CS Chimia Rm Vâlcea), David Grigorovici (ACS Atlas Invictus Cluj), Radu Andronic (CSM Corona Brașov), Adrian Emanuel Iurniuc (ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov), Sebastian Ball (ACS Atlas Invictus Cluj) și Horia Andrei Mladin (ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov) au fost floretiștii români care nu au reușit să se califice în rundele eliminatorii.

Cei cinci floretiști români rămași au reușit să ajungă în rundele eliminatorii, dar doar unul, Bogdan Istrate (CSA Steaua București), a reușit să ajungă în runda a 32-a. Istrate a fost în cele din urmă eliminat în runda a 32-a.

A fost un rezultat dezamăgitor pentru echipa masculină de spadă a României, deoarece nu au reușit să repete succesul din competițiile anterioare. Cu toate acestea, sportivii merită lăudați pentru munca și dedicarea lor, și cu siguranță se vor întoarce să concureze la cel mai înalt nivel în viitor.