Liga Sportivilor

Echipajul pentru performanță

În direct de pe munte: Salvamontiști din Europa se unesc pentru a salva vieți!

Patru salvatori din Cluj vor participa la o competiție internațională dedicată misiunilor de salvare pe munte

O echipă formată din patru salvatori montani din Cluj se pregătește să concureze cu zeci de alte echipe puternice din țară și străinătate la International Mountain Rescue Race Romania (IMRRR). Această competiție profesională internațională este dedicată salvării în munți și va avea loc la Rânca în județul Gorj în perioada 21-23 martie.

Toth Attila și Nagy Adorjan din partea Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, împreună cu Simona Laiu și Matei Cristian din partea Asociației Salvamont Vlădeasa, vor reprezenta Clujul la evenimentul care testează aptitudinile profesionale și sportive ale salvatorilor montani. Conceptul competiției implică parcurgerea unui traseu care simulează o acțiune reală de salvare montană pe timp de iarnă, care include primirea apelului și detaliilor despre eveniment, parcurgerea unui traseu pe schiuri de tură, colțari de gheață, urcarea în asigurare și coborârea în rapel, căutarea în avalanșă, acordarea primului ajutor și transportul accidentaților în teren variat, orientarea în teren, comunicarea cu Sistemul 112 și dispeceratele de urgență, radiocomunicațiile cu echipele terestre și cu echipajele elicopterelor de salvare.

Echipele participante la IMRRR se vor întrece într-o competiție unică, deoarece este singura din Europa care se axează pe complexitatea probelor. Echipele din țările precum Austria, Cehia, Germania, Italia, Spania-Catalonia, Polonia, Serbia și Slovacia se vor alătura celor 26 de echipe din cadrul Salvamont România.

Organizatorii principali ai evenimentului sunt Salvamont România și Consiliul Județean Gorj, împreună cu partenerii oficiali, Vodafone România, Hervis România și Fundația Vodafone, autorități locale și instituții publice din județul Gorj, precum și firme de top pe plan mondial și național, mari producători și distribuitori de echipamente de munte, de salvare și intervenție, protecție, prim ajutor medical, hidratare și energizare.

Această întâlnire profesională internațională va fi transmisă live pe canalele de televiziune și social media, oferind spectatorilor oportunitatea de a vedea la lucru prietenii lor de nădejde de pe cărările munților, oamenii în roșu, salvamontiștii, alături de colegii lor din Europa într-un eveniment de înaltă importanță.