Liga Sportivilor

Echipajul pentru performanță

Echipa României la Jocurile Europene Cracovia Malopolska 2023

Jocurile Europene, ajunse la a treia ediție, adună la start 7000 de sportivi din 48 de țări. Echipa României va fi reprezentată de sportivi la 18 discipline din cele 29 incluse în programul competiției. În cele 12 zile de competiție, între 21 iunie și 2 iulie, se vor distribui 124 locuri calificate pentru Jocurile Olimpice Paris 2024. De asemenea, 12 competiții vor avea și statut de Campionate Europene.

Prezentarea echipei olimpice a României

Începem seria prezentărilor membrilor Echipei Olimpice Team Romania cu sportivii de la CICLISM – Mountain Bike.

  • Sportivi: Vlad Dascălu, Ede Karoly Molnar, Roberto Burța, Jozsef Attila Malnasi
  • Antrenor: Paulo Della Fuente Perez

Vlad Dascălu este cel mai titrat membru al echipei tricolore. În 2019, a devenit campion mondial de tineret, aducând României prima medalie de aur mondială din istoria ciclismului. La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, Vlad a obținut o onorantă poziție a 7-a. În prezent, el ocupă locul 13 în clasamentul mondial al cicliștilor.

Concursul și provocările în fața cicliștilor români

Cicliștii români vor lua startul în funcție de poziția pe care o ocupă în clasamentul mondial al Uniunii Cicliste Internaționale (UCI) și vor concura pe traseul special amenajat la poalele muntelui Parkowa. Mountain Bike-ul a fost prezent la prima ediție a Jocurilor Europene din Baku, în 2015, dar a fost absent la ediția de la Minsk din 2019. La Cracovia Malopolska, doar probele olimpice de cross-country (XCO) vor fi incluse în program, atât la feminin, cât și la masculin.

O nouă istorie a ciclismului în Jocurile Europene

Ciclismul a fost inclus în programul Jocurilor Europene încă de la prima ediție, dar niciodată cu toate cele patru discipline: ciclism pe șosea, BMX, Mountain Bike și ciclism pe pistă. România a avut reprezentanți la ambele ediții anterioare: Baku 2015 și Minsk 2019, însă doar în disciplina de ciclism pe șosea. Cea mai bună performanță a Team Romania la Jocurile Europene în proba de ciclism a fost locul 9 obținut de Serghei Țvetkov în cursa contra-cronometru de la JE Minsk 2019.

Cifre impresionante pentru Ciclismul MTB la JE Cracovia Malopolska 2023

  • 30 de țări participante
  • 160 de sportivi înscrși
  • 2 probe – cross-country feminin și masculin
  • 4 sportivi români în proba de cross-country olimpic (XCO) masculin
  • Competiția din cadrul JE este considerată un Campionat European
  • Punctele acumulate vor conta pentru calificarea la Jocurile Olimpice Paris 2024

Sustinețnem echipa României la Jocurile Europene!

România va concura pe 25 iunie 2023, începând cu ora 15:00. Puteți urmări competițiile Jocurilor Europene Cracovia Malopolska 2023 în direct la Televiziunea Română. Haideți să susținem echipa noastră olimpică și să fim alături de cicliștii români în încercarea lor de a cuceri podiumul european!