Liga Sportivilor

Echipajul pentru performanță

Cupa Mondială de Rugby 2023: Franța cucerește inima publicului într-un debut fulminant

Un spectacol de neuitat între Franța și Noua Zeelandă

Deschiderea Cupei Mondiale de Rugby din 2023 a fost anunțată ca o confruntare ce nu trebuie ratată încă de la tragerea la sorți – și, wow, Franța și Noua Zeelandă au oferit un spectacol de excepție! Les Bleus au dominat terenul și au obținut o victorie convingătoare de 27-13 pe Stade de France, marcând astfel debutul lor în acest turneu de acasă, cu un mesaj clar pentru toate celelalte națiuni participante.

Un început fulminant pentru Noua Zeelandă

De la fluierul de start, nimeni nu s-ar fi așteptat la un asemenea scenariu, cu Noua Zeelandă luându-și o avans de 91 de secunde. Sfertul Rieko Ioane a creat spațiu pentru Beauden Barrett să îl găsească pe Mark Telea, care a așezat mingea în colț după o minge înaltă trimisă pe teren. Acesta avea să fie singurul try al primei reprize, în timp ce Thomas Ramos a reușit să marcheze trei penalități, Franța revenind treptat în joc și intrând în pauză cu un avantaj de un punct.

Răspunsul Franței în a doua repriză

A doua repriză a început în același ton, cu Will Jordan recâștigând o minge și permitând lui Richie Mo’unga să îl trimită pe Telea în colț pentru al doilea său try. De această dată, Franța a avut propriul răspuns în ceea ce privește marcarea de try-uri.

Matthieu Jalibert a decis curajos să lovească în colț, în loc să încerce lovitura de pedeapsă, iar după recuperarea balonului din touch, l-a pus pe Damian Penaud să marcheze primul try pentru Les Bleus, stabilind un avans de trei puncte.

Dominare până la final

Franța a menținut conducerea până la final, cu Ramos adăugând încă două penalități, iar lipsa de disciplină a Noii Zeelande începând să se resimtă; Will Jordan a fost eliminat temporar pentru o lovitură sălbatică în aer aplicată lui Ramos. Chiar dacă Les Bleus nu au mai reușit să marcheze un alt try în timpul eliminării temporare a All Blacks, gazdele au fost capabile să facă față tuturor provocărilor celor trei campioni mondiali.

Pe măsură ce fluierul final se apropia și diferența s-a extins la nouă puncte, Noua Zeelandă a încercat totul pentru a salva meciul, dar Franța a reușit să profite de aceste situații. Un balon recuperat la marginea terenului a fost expediat de Maxime Lucu, iar Melvyn Jaminet a primit o bătaie de minge norocoasă, marcând un al treilea try și sigurând o victorie zdrobitoare cu 14 puncte pentru gazde.

Franța impresionează într-un mod spectaculos

Al doilea try al lui Telea ar fi putut să fie un avertisment serios pentru Franța, dar, în ciuda faptului că Stade de France a fost aproape înăbușit de startul fulminant al Noii Zeelande, Les Bleus au jucat pe teren propriu, răspunzând cu entuziasm la încurajările tribunelor și părând să se îmbunătățească cu fiecare minut care trecea.

Răspunsul în a doua repriză, marcând un try spectaculos în primele 10 minute de la al doilea try al lui Telea, a arătat cât de mult a crescut caracterul și abilitatea lor pe măsură ce meciul avansa, și au început să preia controlul deplin pe măsură ce se apropia sfertul final. Este o victorie care demonstrează restului lumii cât de bine va trebui să joace pentru a trece de echipa pregătită de Fabien Galthe, care cu siguranță s-a ridicat la înălțimea evenimentului – și chiar mai mult.

All Blacks încep bine, dar se estompează rapid

Faptul că și-au înscris singurele eseuri în primele trei minute ale fiecărei reprize arată cât de formidabili pot fi acești All Blacks împotriva oricărui adversar. Cu toate acestea, odată ce adversarii de pe Stade de France și-au dat seama de mișcările și ideile lor, Noua Zeelandă nu a reușit să deschidă cu adevărat apărarea solidă a Franței.

Pe măsură ce meciul a avansat, tot mai multe recuperări de balon, mingi pierdute și faulturi la maul au fost favorabile Franței, iar All Blacks nu au avut niciun răspuns la dominația gazdelor în zona de întrerupere, în timp ce Ramos a înscris un total de 17 puncte, mai mult decât a reușit echipa lui Ian Foster să înregistreze în 80 de minute.

Ambele echipe se vor pregăti acum pentru următorul meci, dar, având în vedere că au ratat șansa de a face o declarație puternică la începutul turneului, All Blacks știu că vor trebui să se îmbunătățească semnificativ pentru a avea o șansă în sferturi, semifinale sau chiar în finală.